Wat zijn de normeringen van de veiligheidsschoenen?
- In de categorie Algemeen .
Veiligheidsschoenen zijn voorzien van verharde (staal of kunststof) neuzen en tussenzool (optioneel) om zo de voet te beschermen tegen beschadiging. Veiligheidsschoenen zijn er in vele uitvoeringen, al naar gelang de eisen die er aan gesteld worden. Er zijn ook veiligheidsschoenen die er uit zien als gewone schoenen. Deze combineren eigenschappen zoals een beschermende neus en (tussen)zool met het uiterlijk van een gewone schoen.
Afhankelijk van het soort werk en het gevaar dat dit oplevert moet het type veiligheidsschoen bepaald worden. Hiervoor zijn verschillende normen opgesteld. De normen geven onder andere aan hoeveel druk de schoen moet kunnen verduren. Verder zijn er nog normen voor het al dan niet hebben van een gesloten hak, kou- en hittebestendigheid, antistatische bescherming en waterdichtheid.
In Europa wordt de EN ISO 20345:2011 (CE EN-345) norm gebruikt voor veiligheidsschoenen. Die classificeert meerdere niveaus van bescherming: Alle klassen zijn voorzien van een verharde neus die 200J kinetische energie moet kunnen opvangen, waarbij de hoogte die overblijft in de schoen ten minste 14 mm moet zijn.
Welk type veiligheidsklasse hebben we:
Voor de veiligheidsschoenen:
- SB - Schoenen met klasse SB voldoen aan bepaalde basis vereisten. De afkorting SB, is dan ook afgeleid van de woorden "Safety" (= veiligheid) en "Base" (= basis). Als de schoen niet aan deze vereisten voldoet kan het geen veiligheidsschoen genoemd worden.
- S1 Veiligheidsneus en antistatisch, neemt energie op in de hiel
- S1P Zelfde eigenschappen als S1, maar met een anti-perforatie zool
- S2 Als S1 met verhoogde waterafstotendheid/resistentie
- S3 Als S2 met een anti-perforatie tussenzool en een antislipprofiel
Voor de werklaarzen:
- S4 Als S1 maar dan gemaakt van kunststoffen en dus helemaal waterdicht
- S5 Als S4 met onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel
Veiligheidsschoenen worden algemeen gebruikt in bedrijfstakken waar het werk risico's voor de voeten met zich meebrengt. In de industrie worden heel vaak veiligheidsschoenen gedragen, in de bouw zijn deze schoenen verplicht. Ook koks, slagers en bakkers dragen vaak veiligheidsschoenen.